SAYU : Inilah 12 Gambar Mayat Mangsa Nahas Helikopter Di Semenyih


Cliff Fournier (pilot) Ajdiana Baiziera (co-pilot) merupa kan mereka yang mengendalikan Helikopter yang terhempas di Semenyih petang tadi. 

Enam orang yang berada dalam helikopter itu adalah seperti berikut:


1. Kapten Cliff Fournier

2. Jamaluddin Jarjis

3. Robert Tan Chung Ming, Pengarah Urusan Kumpulan IGB Corporation

4. Azlin Alias, Ketua Setiausaha Sulit, Pejabat Perdana Menteri

5. Cik Ajdiana Baiziera

6. En. Raskan

Kesemua mereka disahkan telah meninggal dunia.
Mayat enam individu termasuk bekas menteri, Tan Sri Dr Jamaluddin Jarjis yang terkorban dalam kejadian nahas helikopter di kawasan ladang getah di Jalan Sungai Lalang, Kampung Pasir Baru, Semenyih petang Sabtu kini dalam perjalanan ke Hospital Kuala Lumpur (HKL).
Proses pengecaman oleh ahli keluarga mangsa serta bedah siasat akan dijalankan di HKL.
Kapten Cliff FournierDatuk Azlin Alias ( Kiri ) turut terkorban 


Dalam pada itu, seorang saksi mendakwa melihat helikopter malang itu meletup di udara sebelum terhempas dan meletup sekali lagi di kawasan kebun getah di Jalan Sungai Lalang, Kampung Pasir Baru, Semenyih petang tadi.

Roslan Harun, 54, seorang pengawal keselamatan yang bertugas menjaga stor berhampiran tempat kejadian, berkata kejadian itu berlaku ketika hujan lebat.

"Meletup terus, berkecai di udara, tak jauh dari tanah, kipas dan ekor helikopter terpelanting ke merata tempat," katanya kepada Bernama ketika ditemui di tempat kejadian.

Roslan yang ketika itu berehat di rumahnya kira-kira satu kilometer (km) dari tempat nahas helikopter itu, berkata beliau cuba memasuki kawasan berkenaan tetapi membatalkan niatnya dan terus menghubungi Jabatan Bomba
dan Penyelamat (JBPM).

Menurutnya kawasan nahas itu terletak kira-kira 5 km di dalam kawasan Kampung Sungai Pening, kira-kira 13 km dari pekan ini.

"Nak masuk ke tempat helikopter betul-betul terhempas, kita kena masuk 2km ke dalam kawasan kebun getah," katanya.

Menurut jurucakap Balai Bomba dan Penyelamat Kajang, helikopter itu terhempas dan terbakar pada 4.55 petang tadi.,